Kylmäsavulohi- tuorejuustokakku

Ainekset (1 kpl pyöreä kakkuvuoka Ø 20-22 cm):

  • 300g Maalahden Limppu
  • 75g Voi
  • 200g Tuorejuusto
  • 200g Créme fraice
  • 250g Kylmäsavulohi
  • 40g Shalottisipuli
  • 1rkl Hienonnettu tilli
  • 0,5tl Raastettu sitruunankuori
  • 1rkl Sitruunanmehu
  • 1rkl Kuiva valkoviini
  • 1kpl Liivatelehti (kuluttajapakkaus)
  • 0,5tl Mustapippuria myllystä
  • 0,5tl Hienonnettua merisuolaa
  • 0,5tl Sokeri

Kuutioi limppu pienemmiksi kuutioiksi ja sulata voi.
Aja limppu monitoimikoneella irtonaiseksi massaksi, lisää lämmin sulatettu voi ja anna koneen pyöriä hetki, jotta massasta tulee tasainen.
Peitä irtokakkuvuoan pohja leivinpaperilla, tasaa limppu-voimassa pohjalle ja painele se käsin tiiviksi "kakkupohjaksi".

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.

Kuutioi kylmäsavulohi ja shalottisipuli pieniksi kuutioiksi.
Nypi tillinoksat irti paksuista tillinvarsista ja hienonna "lehdet", älä käytä varsia.
Raasta sitruunankuori ja purista mehu.

Sekoita hyvin tuorejuusto, Créme fraice, lohi, tilli, sipuli ja mausteet.
Lämmitä kattila ja kiehauta valkoviini, lisää sitruunanmehu ja hyvin vedestä puristettu liivatelehti, joka saa varovasti sulaa lämpimään nesteeseen, älä keitä.

Jäähdytä liivatelientä hetki, lisää se sitten varovasti sekoittaen tuorejuusto-lohimassaan.
Kaada seos limppupohjan päälle ja tasaa hyvin. Laita kylmään yön yli.
Tarjoa kakku seuraavana päivänä kokonaisena tai annospaloina, koristeeksi sopii hyvin esimerkiksi katkaravut, mädit, kirsikkatomaatit, kurkku, tilli ja muut yrtit oman maun mukaan.

 

Viinisuositus
Aromikas ja täyteläinen kylmäsavulohikakku vaatii valittavalta viiniltä vastaavasti 
runsasta aromikkuutta pärjätäkseen kylmäsavulohen intensiiviselle luonteelle 
ja rapsakkaa hapokkuutta leikatakseen kakun runsasta suutuntumaa. 
Suosittelisin Sauvignon Blanc-lajikkeesta valmistettuja, kesäisen raikkaita valko-
viinejä. Kokeile esimerkiksi Leyda Garuma Vineyard Sauvignon Blanc, Chile, 

Alko 594677, 9,98 € 

Resepti: Saku Railio
Viinisuositus: Antti Rinta-Huumo/Viini-lehti