Tapakset

Kylmäsavulohitapas

Ainekset (10 annosta):

  • 2dl Kylmäsavulohta
  • 3dl Kuohukermaa
  • Suolaa
  • Valkopippuria
  • Sitruunan mehua
  • 4 Viipaletta Maalahden Limppua  

Leikkaa kylmäsavulohi kuutioiksi.
Laita kuutiot tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.
Lisää 1 dl kylmää kermaa joukkoon ja sekoita varovasti tehosekoittimessa siten että rasva ei eroitu.
Vatkaa loppu kerma (2 dl) kevyeksi kermavaahdoksi ja mausta se valkopippurilla.
Nostele kermavaahto varovasti lohimassan joukkoon ja tarkista suolan maku.
Lisää tarvittaessa suolaa ja hivenen sitruunan mehua laita mousse jääkaappiin n.1 tunniksi.

Leikkaa Maalahden Limpusta ohuita viipaleita leikkele- koneessa ( 20 kpl ) ja kuivaa ne uunissa 50 astetta n. 30 min.

Muotoile moussesta ruokalusikalla ovalin muostoisia kuulia ja nostele ne kuivattujen leipäviipaleiden väliin.
Tapas on siten valmis tarjoiltavaksi.

 

Paneroitu vuohenjuusto

Ainekset (10 kpl):

  • 300 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 1 kpl valkosipinkynsi (pieni kynsi) 
  • mustapippuria
  • 3 siivua Maalahden Limppua

Pehmennä vuohenjuusto ja murskattu valkosipulinkynsi
yleiskoneessa ja mausta mustapippurilla.
Hienonna Maalahden Llimppu tehosekoittimessa hienoksi muruksi.
Muotoile vuohenjuusto haluamasi kokoiseksi palloksi käsissäsi ja pyörittele leipämurussa.

 

Paistettu ankanmaksa toast

Ainekset (10 kpl):

  • 300g Ankanmaksaa
  • 5 Siivua Maalahden Limppua
  • Mustapippuria ja suolaa

Leikkaa ankanmaksa n. 30 g kokoisiksi kiekoiksi.
Mausta suolalla.

Leikkaa Maalahden Limpun viipaleista reunat pois ja lopuksi vielä kahteen osaan.
Paista ankanmaksa kiekot pannulla siten että laitat ne kylmään pannuun ja lähdet nostamaan siitä lämpöä ylöspäin.
Paista lopuksi samalla pannulla veipäsiivut ja nostele ankanmaksat leipien päälle.
Mausta lopuksi mustapippurilla.

 

Viinisuositus
Tapaksissa on paljon erilaisia makuja. Tällöin niiden kanssa paras yleisviini on 
kuohuviini. Kokeile esimerkiksi Codorníu Clásico Seco, Espanja, Alko 008911, 8,98€. 

Näistä resepteistä Kylmäsavulohi-tapas ja paneroitu vuohenjuusto nauttisivat myös 
aromikkaan Sauvignon Blanc-viinin seurasta. 

Kokeile esimerkiksi Jacques Lurton Touraine Sauvignon Blanc, Ranska, Alko 532257, 9,69€. 

Paistetun ankanmaksatoastille kannattaa kokeilla myös makeaa jalohomeviiniä 
esimerkiksi Ranskan Bordeaux'sta. 

Reseptit: Antti Puromies 
Viinisuositus: Antti Rinta-Huumo/Viini-lehti