Maalahden Limppu Oy on perheyritys, jonka leipomotoiminta alkoi vuonna 1893

 

Karl Malmberg "Bagar-Kalle" aloitti pienimuotoisen leipomotoiminnan Maalahdessa vuonna 1893. Vuonna 1901 Karl päätti lähteä Yhdysvaltoihin ja perustaa sinne oman leipomon. Leipomo tunnettiin nimellä Johnson&Malmberg. Yritys valmisti leivän ohella myös konditoriatuotteita. Takaisin Maalahteen Kalle palasi vuonna 1906.

Myöhemmin toimintaan mukaan tuli myös tytär Anna. Karl ja Anna alkoivat valmistamaan limppuja kehittämänsä reseptin pohjalta. Siitä alkoi Maalahden Limpun tarina.
 


Aluksi limppuja toimitettiin lähiseudun kauppoihin polkupyörällä. Pian tieto erinomaisesta limpusta levisi ja limppuja ryhdyttiin toimittamaan myös laajemmalle alueelle. Polkupyöräkuljetusten ohessa Anna teki myyntimatkoja myös soutuveneellä Maalahdesta Vaasan Vaskiluodon satamaan. Satamassa merimiehet ja satamatyöläiset oppivat arvostamaan Annan limppujen hyvää makua. Vaasan kauppatorilla Anna ja limput olivat tuttu näky. Torilla asiakkaat nimesivät Annan limput Maalahden Limpuksi.
 


Maalahden Limpun valmistus on jatkunut katkeamattomana vuodesta 1906 lähtien. 1950 -luvun alussa ohjaksiin tarttui Mirjam Wahlman. Menekin kasvun myötä Mirjam laajensi toimitiloja Maalahdessa ja hankki koneita ja laitteita leipureiden avuksi. Tuolloin limppuja toimitettiin koko silloisen Vaasan läänin alueelle. 2000-luvulle tultaessa Mirjam halusi luopua toiminnasta ja myi yrityksen Latvasalon perheelle. Latvasalot ovat kasvattaneet Kallen ja Annan ”kotileipomosta” huippumodernin tuotantolaitoksen. Tänä päivänä Maalahden Limppua on saatavilla kaikkialla Suomessa ja Ruotsissa. Vientimarkkinat ovat avautumassa myös muualle Eurooppaan.

 

Leipomon perustaja
"Bagar-Kalle" Karl Malmberg

 

Anna Malmberg
Maalahden Limpun resepti-historiakirja sisältää lisää tarinoita yrityksen ja limpun historiasta

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallennaTallennaTallenna

TallennaTallenna