Suomi 100 -menu, pääruoka: Poronfileetä, selleripyreetä, karamellisoituja juureksia ja Maalahden Limppua

Valmistusaika: 30min

Määrä: kuudelle

Ainekset:

  • noin 1 kg poron ulko- tai sisäfileetä
  • suolaa
  • pippuria

Paista fileen pinta kauniin ruskeaksi paistinpannulla. Kypsennä liha uunissa 125–150 °C:ssa. Valmiin lihan sisälämpötila on 49 °C. Mausta lihan pinta suolalla ja pippurilla. Kääri folioon ja anna seistä noin 10–15 minuuttia.

 

Selleripyree:

  • 600 g juuriselleriä kuorittuna ja paloiteltuna
  • 2 salottisipulia kuorittuina ja paloiteltuina
  • 5 timjaminoksaa
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • 200 g voita 
  • noin 3 dl kermaa

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja hauduta kypsäksi kannen alla. Poista timjamin oksat. Soseuta ainekset tehosekoittimessa.
 

Karamellisoidut juurekset:

  • 100 g Maalahden Limppua
  • 600 g porkkanaa tai muita juureksia
  • voita paistamiseen
  • ½ dl tummaa siirappia tai fariinisokeria
  • 1–1,5 dl vettä
  • vastajauhettua mustapippuria
  • suolaa
  • 1 nippu tuoretta persiljaa
  • 1/3 nippua tuoretta timjamia

Kuori ja paloittele porkkana ja mahdolliset muut juurekset. Leikkaa limppu noin peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Kuumenna voi pannulla niin, että se ruskistuu hiukan. Lisää juureskuutiot ja siirappi. Sekoittele pari minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää sitten tilkka vettä. Jatka kypsennystä 10–20 minuuttia käännellen välillä kasviksia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet väriä. Lisää sekaan Maalahden Limpun palat. Paista vielä sen aikaa, että leipäkuutiot saavat hieman väriä. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla sekä yrttisilpulla.


Pippurikastike:

  • 1 dl mustapippureita
  • 3 dl valmista punaviinikastiketta tai demi-glace-kastikepohjaa (ei pussikastiketta)
  • 6 dl kuohukermaa
  • 1 rkl mustaherukkahyytelöä

Paahda mustapippureita kattilassa ilman rasvaa, kunnes pippureihin tulee hyvä ja miellyttävä aromi. Varo polttamasta pippureita. Lisää valmiskastike tai kastikepohja. Keitä kastiketta niin kauan, että sitä on enää puolet jäljellä. Lisää 3 dl kuohukermaa. Keitä kastiketta vielä niin kauan, että siitä tulee tumman ruskeaa. Lisää mustaherukkahyytelö.

Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Siivilöi pippurit pois kastikkeesta. Nostele kermavaahto lämpimän kastikkeen joukkoon lusikalla. Kastikkeen tulee olla kuohkeaa. Tarjoile heti.


Reseptit: Antti Puromies