Finland 100 Meny Förrätt Malax Limpans gravade sik

Malax Limpans Finland 100 -meny 
Recepten: köksmästare Antti Puromies

Förrätt
Malax Limpans gravade sik
(för 4–6 personer)

200 g benfri sikfilé
8 skivor Malax Limpa
4 cl Napue gin
ca 75 g grovt havssalt
30 g tranbär

Finfördela 2 skivor Malax Limpa till smulor i en mixer. Krossa tranbären en aning exempelvis i en mortel, mosa dem inte.
Lägg sikfilén med skinnsidan nedåt i ett kärl med låga kanter. Häll på Napue gin. Blanda samman saltet och smulorna av Malax Limpa och salta sikfilén med bröd-saltblandningen. Lägg tranbären ovanpå. Vänd filén i kärlet så att skinnsidan kommer uppåt. Täck över exempelvis med bakplåtspapper och ställ på en lätt vikt. Ställ in fisken i kylskåpet för att ta smak i ett dygn.
Skär för serveringen återstoden av brödskivorna i tunna stänger eller små kuber. Skär den gravade siken i skivor eller små kuber (tartar). Lägg upp fiskskivorna och brödbitarna om varandra på ett serveringsfat. Servera med sikrom, crème fraîche och rödlök. Garnera exempelvis med dill och tranbär.