Krämig laxsoppa

”När har du senast lagat en delikat traditionell laxsoppa?

Den fylliga soppan har på ytan fått krispigt stekta krutonger av Malax Limpa, som kröner denna skärgårdsdelikatess. Du kan servera krutongerna separat så att var och en med säkerhet får brödbitarna krispiga. Malax Limpan är ett saftigt bröd som är bakat på surdeg och kan avnjutas året runt.” - Hellapoliisi

Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

  • 8 skivor Malax Limpa
  • 1 kg potatis
  • 1 stor lök
  • 2-3 morötter
  • 1 medelstor palsternacka
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaks- eller fiskbuljongtärningar
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1-2 lagerblad
  • 700-800 g lax eller regnbågslax
  • 5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • ½-1 kruka dill
  • Dessutom:
  • 2 msk rybsolja
  • 1 msk finklippt dill

Skala potatisen, löken, morötterna och palsternackan. Skär i lämpliga munsbitar.

Koka upp vattnet och grönsaks- eller fiskbuljongtärningarna och tillsätt rotfrukterna, kryddpepparn och lagerbladen. Låt sjuda tills grönsakerna mjuknar. Skär den skinn- och benfria laxen i kuber. Häll vispgrädden i kastrullen och koka upp. Tillsätt laxkuberna, smöret och den finklippta dillen. Låt sjuda tills fisken är färdig. Kontrollera smaken. Tillsätt salt vid behov.

Tillred de krispiga krutongerna som följeslagare.

Skär skivorna Malax Limpa i små kuber. Blanda i olja och finklippt dill. Lägg brödkuberna på en ugnsplåt som klätts med bakplåtspapper och grädda i 200 grader tills brödkuberna är krispiga.

Servera tillsammans med fisksoppan.

Recept: Hellapoliisi