Malax Limpa och squashmousse med lufttorkad skinka

Ingredienser:

  • 500 g vintersquash (orange) skalad och ren (utan frön)
  • 100 g lök
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 50 g smör
  • 500 g crème fraiche (t.ex. Valios eftersom den kan vispas till skum)
  • 2 msk avokadoolja
  • (3 st. gelatinblad)
  • salt och peppar

Skär squashen och lökarna i bitar.
Lasera löken och squashen i smör.
Tillsätt vatten så att squashen nätt och jämnt täcks.
Koka tills de är mjuka.

Sålla så att du tar vara på vätskan (du behöver den eventuellt för mosningen).
Mosa squashen till ett fint mos i en mixer (ska bli så tjockt som  möjligt).
Kyl ner moset så det blir kylskåpskallt.

Tillsätt mos 500 g samt crème fraiche 500 g i samma skål och vispa så länge att moussen håller formen.
Smaksätt med avokadoolja samt peppar.
Om du önskar en mer klyvbar mousse, tillsätt gelatinet i moussen.
(Blöt gelatinet i kallt vatten. Värm upp ca 3 msk squashpuré/mos och häll i gelatinet och rör om blandningen väl, fortsätt enligt det normala receptet.)

Servera med lufttorkad skinka samt Malax Limpa.

Recept: Antti Puromies