Tomatsoppa och chili-dragonkrutonger

”När kvällarna blir svalare och mörkare börjar det igen smaka med underbara soppor. Tomatsoppa är förmånlig vardagsmat, som också lämpar sig som soppmat på ett festbord. Laga som följeslagare eleganta, krispiga chili- och dragonkryddade brödkuber, dvs. krutonger.” - Hellapoliisi​

Mängd: 2-4 portioner

Ingredienser:

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ zucchini
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 burkar konserverade tomater
  • 5 gröna kärnfria oliver
  • 1-2 msk grönsaks- eller viltfond
  • 1 tsk socker
  • svartpeppar från kvarnen
  • en gnutta chilipulver
  • Chili-dragonkrutonger:
  • 2-3 skivor Malax Limpa
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • en gnutta chilipulver
  • ½ tsk torkad dragon

Skala och finfördela löken och vitlöksklyftorna. Skär zucchinin i stycken.

Hetta upp oljan i en kastrull och vänd grönsakerna en stund. Tillsätt de konserverade tomaterna, kärnfria oliverna, grönsaks- eller viltfonden, sockret och svartpepparn från kvarnen. Tillsätt en gnutta chilipulver. Låt sjuda ca 10 minuter. Puréa med handmixer och fortsätt att koka. Låt koka ännu 10-20 minuter.

Kolla smaken.

Laga som följeslagare krispiga krutonger.

Skär skivorna Malax Limpa i kuber. Skala och finfördela vitlöksklyftorna.

Hetta upp olivoljan i pannan och lägg i brödkuberna och den finfördelade vitlöken. Vänd en stund på hög värme och sänk sedan värmen. Krydda med chilipulver och torkad dragon. Ta åt sidan och låt svalna. Servera som följeslagare till den heta soppan.    


Recept: Hellapoliisi