Traditionell räksmörgåstårta av Malax Limpa

Ingredienserna:

  • En Malax Limpa 660 g (hel eller skivad)
  • 800 g Okryddad Philadelphia färskost eller någon annan motsvarande
  • 500 g Räkor i saltlag
  • 100 g Flodkräftstjärtar i saltlag
  • 100 g Majonnäs
  • Salt och peppar
  • Dill och sallatsskott 

Skär en Malax Limpa på längden i fem skivor.
Låt räkorna rinna av och spara lagen.
Finfördela de avrunna räkorna i mixer till en massa.
Krydda med peppar.
Blanda samman osten och räkmassan. Massan ska vara fast.
Fukta bottnen med räklag och lägg på rejält med massa.
Sätt följande brödskiva på.
Fukta och lägg på mer massa.
Fortsätt tills alla lager har gjorts. Använd inte brödets översta lager. Tårtan blir då jämn.
Täck omsorgsfullt över tårtan med färskfolie och ställ den i kyla över natten.
Jämna vid behov kanterna och spritsa kanterna med resten av massan eller med majonnäs.
Garnera tårtan med avrunna stjärtar av flodkräfta, dill och sallatsskott.
Fiskrom lämpar sig också väl som garnering.


Receptet: Antti Puromies