Tapakset

Kylmäsavulohitapas

Ainekset (10 annosta):

  • 4 viipaletta Maalahden Limppua
  • 2 dl kylmäsavulohta
  • 3 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • sitruunan mehua

Leikkaa kylmäsavulohi kuutioiksi.
Laita kuutiot tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.
Lisää 1 dl kylmää kermaa joukkoon ja sekoita varovasti tehosekoittimessa siten, että rasva ei erotu.
Vatkaa loppu kerma (2 dl) kevyeksi kermavaahdoksi ja mausta se valkopippurilla.
Nostele kermavaahto varovasti lohimassan joukkoon ja tarkista suolan maku.
Lisää tarvittaessa suolaa ja hivenen sitruunan mehua.
Laita mousse jääkaappiin n. tunniksi.

Leikkaa Maalahden Limpusta ohuita viipaleita leikkelekoneessa (20 kpl) ja kuivaa ne uunissa 50 asteessa, n. 30 min.

Muotoile moussesta ruokalusikalla ovaalin muostoisia kuulia ja nostele ne kuivattujen leipäviipaleiden väliin.
Tapas on siten valmis tarjoiltavaksi.

 

Paneroitu vuohenjuusto

Ainekset (10 kpl):

  • 3 viipaletta Maalahden Limppua
  • 300 g pehmeää vuohenjuustoa
  • 1 pieni valkosipulinkynsi
  • mustapippuria

Pehmennä vuohenjuusto ja murskattu valkosipulinkynsi yleiskoneessa ja mausta mustapippurilla.
Hienonna Maalahden Limppu tehosekoittimessa hienoksi muruksi.
Muotoile vuohenjuusto haluamasi kokoiseksi palloksi käsissäsi ja pyörittele leipämurussa.

 

Paistettu ankanmaksa toast

Ainekset (10 kpl):

  • 5 viipaletta Maalahden Limppua
  • 300 g ankanmaksaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa ankanmaksa n. 30 g kokoisiksi kiekoiksi.
Mausta suolalla.

Leikkaa Maalahden Limpun viipaleista reunat pois ja lopuksi vielä kahteen osaan.
Paista ankanmaksa kiekot pannulla siten, että laitat ne kylmään pannuun ja lähdet nostamaan siitä lämpöä ylöspäin.
Paista samalla pannulla leipäsiivut ja nostele ankanmaksat leipien päälle.
Mausta lopuksi mustapippurilla.

 

Viinisuositus
Tapaksissa on paljon erilaisia makuja. Tällöin niiden kanssa paras yleisviini on 
kuohuviini.

Näistä resepteistä Kylmäsavulohi-tapas ja paneroitu vuohenjuusto nauttisivat myös 
aromikkaan Sauvignon Blanc-viinin seurasta. 

Paistetun ankanmaksatoastille kannattaa kokeilla myös makeaa jalohomeviiniä 
esimerkiksi Ranskan Bordeaux'sta. 

Reseptit: Antti Puromies 
Viinisuositus: Antti Rinta-Huumo/Viini-lehti