Tomaattikeitto

Ainekset:

  • 6 siivua Maalahden Limppua
  • 8-10 kypsää tomaattia
  • 1 tuorekurkku
  • 1-2 paprikaa
  • 1 sipuli
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 2 prk (á 400 g) valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
  • noin 1 ruukku basilikaa
  • (vettä)
  • 10 kirsikkatomaattia

Leikkaa tomaatit, kurkku, siemenistä puhdistettu paprika ja kuorittu sipuli paloiksi.

Kuumenna öljyä ison kattilan pohjalla ja kuullota kasviksia hämmennellen 10 minuuttia. Lisää tomaattimurska ja jatka keittämistä 40-50 minuuttia. Keitto saa porista itsekseen kannen alla. Sekoita välillä muutaman kerran.
Lisää lopuksi basilika, keitä 5 minuuttia ja soseuta keitto. Keittoon saa jäädä paloja. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.
Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla makusi mukaan.

Tarjoa Maalahden Limpusta tehtyjen krutonkien ja ranskankerman kanssa.

Krutongit

Leikkaa Maalahden Limppu-viipaleet kuutioiksi.
Paista kuutiot rapeiksi oliiviöljyssä ja valkosipulissa.
Hienonna tuore basilika silpuksi ja lisää lopuksi pannulle.

VIINISUOSITUS

Tomaattikeitossa on reilua hapokkuutta, mutta myös viiniä terävämmäksi muuttavaa umamia. Keiton seuraksi kannattaakin valita puhdaspiirteinen, runsaan hedelmäinen valkoviini, joka kestää sen että viini hieman napakoituu keiton ansiosta.

Resepti: Antti Puromies 
Viinisuositus: Antti Rinta-Huumo/Viini-lehti